NE/zvetraná káva v kapsuly

Jednou z častých otázok, ktoré dostávame je: „Či namletá káva v kapsuly nezvetrá príliž rýchlo?“. Je všeobecne známe, že káva po namletí veľmi rýchlo zvetráva. V tomto článku sa vám pokúsime priblížiť ako prebieha proces plnenia u nás a prečo káva v kapsuly nezvetráva tak rýchlo.

Zásadný problém nastáva už pri mletí kávy, kedy sa z kávy uvoľňujú plyny a po naplnení do kapsuly sa kapsula môže nafúknuť do takej miery, že praskne. V minulosti, resp. aj teraz to niektoré korporátne značky riešia tým, že nechajú kávu po namletí niekoľko hodín až dní ,,odstáť‘‘, zvetrať aby sa všetky plyny uvoľnili a nevznikol problém s nafúknutím kapsuly. No keď necháte kávu po namletí odstáť, tak sa z nej stratí aj väčšina chuťových a aromatických látok. U nás problém s nafúknutím kapsúl neriešime zvetraním kávy lebo nám záleží na zachovaní arómy a chutí v káve. Kávu plníme hneď po namletí. Našli sme riešenie plnením v ochrannej atmosfére. Čo to znamená? Pri plnení kávy do kapsúl sa vpúšťa dusík. Dusík je plyn bez chuti, farby a zápachu. Používa sa ako konzervant v potravinárskom priemysle. Dusík sa nezlučuje s ďalšími prvkami a je ľahší ako vzduch. Pri vpúšťaní dusíka do komory plnenia kapsúl vytláča vzduch a tým zabraňuje oxidácii kávy. Čo znamená, že kávu konzervuje a zabraňuje uvoľňovaniu plynov z kávy.

Ďalším dôležitým faktorom je priepustnosť vzduchu obalu kapsuly. V tomto prípade to väčšina korporátnych spoločností rieši hliníkovými kapsulami. Hliníkové kapsule majú štruktúru, ktorá zabraňuje úniku vzduchu, čo je samozrejme výhoda. V tejto problematike je ale aj druhá strana. A tou je, že hliník nie je odbúrateľný vo voľnej prírode a vzniká veľký komunálny odpad. Samozrejme najväčší výrobca kapsúl sa snaží tento problém vyriešiť recyklovaním kapsúl, pri kúpe kapsúl dostanete ďalší obal, do ktorého môžete použité kapsule vložiť a odovzdať v predajni na recykláciu. Je ale recyklácia kapsúl naozaj riešením?! Na recyklovanie hliníkových kapsúl potrebujú odstrániť kávovú usadeninu z kapsuly, vyčistiť, roztaviť, odfiltrovať farbivá a znovu vyrobiť nové kapsule, v ktorých musia použiť aj nový hliník.... je to naozaj udržateľné? To necháme na vašom posúdení. Našou odpoveďou na ekologickú stránku kapsúl, sú kapsule vyrobené zo 100% biobased materiálov. Používame kapsule, ktoré po použití môžete vyhodiť do domáceho kompostu. Kapsule sa kompletne rozložia a nezanechajú žiadnu stopu v prírode.  Naše kapsule sa skladajú z niekoľkých vrstiev. Jednou z vrstiev je oxigen bariéra, ktorá zabraňuje úniku vzduchu. Únik vzduchu je 0,0006 cm3 za deň, čo je tak malé množstvo, že kapsula skôr začne degradovať ako by mala káva v nej zvetrať.

Aby sme to teda zhrnuli. Káva sa hneď po namletí plní do kapsúl v ochrannej atmosfére za pomoci dusíka a oxigen bariéra zabezpečuje čerstvosť kávy v kapsuly až po celú dobu jej životnosti, čo je cca 12 mesiacov (pri správnom skladovaní). Ako správne skladovať kapsule si prečítajte v nasledujúcom článku.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December

Registrácia nového účtu

Máte používateľský účet?
Prihlásiť sa alebo obnoviť heslo