Porovnávací test

V tomto článku vám odhalíme odpoveď na najčastejšiu otázku, ktorú si milovník výberovej kávy položí v súvislosti s kávovými kapsulami. A tou je: „nie je 6g kávy v kapsuly málo na kvalitné espresso?“

Nás to tiež zaujímalo, takže sme sa rozhodli to poriadne otestovať. Ako inak než s profesionálnymi pomôckami ako je refraktometer. Ten nám zistí percento rozpustných látok vo vode (TDS) a extrakciu.

Takže ideme porovnávať kávu pripravenú cez kapsulový kávovar a automatický kávovar. Aby bol test čo najpresnejší, budeme používať z každého druhu dva typy kávovarov. Jednoduchý kapsulový kávovar značky DeLongi a špičkový kapsulový kávovar The Morning, s ktorým si vieme nastaviť presné množstvo vody a tlak. Budeme tiež pracovať s automatickými kávovarmi Jura a Hipresso. Na automatických kávovaroch si vieme len orientačne nastaviť množstvo kávy v gramoch. Mlynček používa na určovanie váhy časovač a keďže každá káva je iná a nemelie sa rovnako rýchlo, gramáž môže mať miernu odchýlku. Na rozdiel od kávy v kapsuly, v ktorej je presne navážené množstvo kávy s odchýlkou +-0,2g.

Na test sme používali aj rovnakú balenú vodu značky Clever a rovnakú kávu. V tomto prípade je to Papua Nová Guinea Lamari. Nastavený je tiež rovnaký objem nápoja.


V nižšie uvedenej tabuľke sú výsledky nášho testu. Výsledkom je, že káva z kapsuly, v ktorej je 6,5g kávy má o vyše 100% viac vyextrahovaných látok vo vode ako nápoj z automatického kávovaru zo 7g kávy.

Pre porovnanie:

na dosiahnutie 30ml espressa z automatického kávovaru s extrakciou 22% je potrebných cca 15,5g kávy. Pri kapsuly je na rovnaký výsledok potrebných iba 6,5g kávy.  Takže toto je odpoveď na našu otázku, či stačí 6,5 g kávy v kapsuly na kvalitné espresso. Áno stačí.

 

nápoj

čas

TDS (v %)

EXT (v %)

kapsulový kávovar

Morning

37 ml

23 s

3,56

20,77

Delongi

29 ml

22 s

4,75

21,92

Morning

35 ml

29 s

4,21

19,43

automatický kávovar

Hipresso 7g

30 ml

17 s

2,16

9,96

Hipresso 12g

34 ml

15 s

3,67

16,93

Jura Mild

45 ml

15 s

1,79

11,5

Jura Strong

32 ml

13 s

3,32

15,32


Tieto výsledky sme exkluzívne predstavili na prednáške na Žilinskom festivale kávy, po ktorej nasledoval aj worhshop, kde si mohli účastníci porovnať chuť kávy z automatického a kapsulového kávovaru. Mnohí kávičkari, ktorí obľubujú hlavne výberovú kávu doteraz nemali možnosť ochutnať kávu z kapsúl a to bolo aj cieľom tohto workshopu, aby sme predstavili ďalšiu možnosť, ako si môžu pripravovať kvalitné espresso jednoduchým a zároveň ekologicky prijateľným spôsobom. Kapsule sú totiž vyrobené zo 100% biobased materiálu bez podielu PLA, teda 100% rozložiteľné v prírode.

Po namletí sa káva hneď plní do kapsúl v ochrannej atmosfére, pretože chceme aby sa zachovali všetky chuťové a aromatické látky v káve. Kapsule majú aj tzv. oxigen bariéru, ktorá zabraňuje úniku vzduchu resp. unikaniu plynov z kávy a tým pádom aj vniknutiu vzduchu do kapsuly. Káva v kapsuly vydrží, bez značného zvetrania min. 6mesiacov, podľa údajov od výrobcu až 12mesiacov.


Dnes už má mnoho výberových pražiarní v ponuke kvalitné kávové kapsule. Stačí si len vybrať. Pozrite si aj našu ponuku káv. Veríme, že si vyberiete to, čo bude vašim chuťovým pohárikom najviac vyhovovať. 

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December

Registrácia nového účtu

Máte používateľský účet?
Prihlásiť sa alebo obnoviť heslo